Upućena još jedna prijeteća poruka novinarki Nataši Miljanović Zubac iz Trebinja: Nijedan od sedam slučajeva do sada nije riješen

Vijesti 23. sep 202412:26 0 komentara
N1

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) izražavaju zabrinutost zbog najnovijih prijetnji novinarki Nataši Miljanović – Zubac iz Trebinja, na čijoj je vikendici krajem prošle sedmice ispisana prijeteća poruka „Umri NMZ“. Upavni odbor BH novinara i FMHL smatraju ovu poruku opasnom sigurnosnom prijetnjom novinarki, te naglašavaju kako policija i pravosudne institucije u Trebinju moraju hitno okončati istragu i privesti pravdi počinioce.

Iako su u ovom posljednjem slučaju, trebinjska policija i postupajući tužilac već poduzeli istragu i utvrdili počinjenje krivičnog djela „ugrožavanje sigurnosti“, Upavni odbor BH novinara smatra da nije dovoljno samo kvalifikovati djelo, već se mora uzeti u obzir kontinuitet prijetnji novinarki Miljanović Zubac i njihovo ponavljanje u periodu dužem od dvije godine.

“BH novinari podjećaju kako je od 2022. godine do danas počinjeno najmanje 7 krivičnih djela u vezi sa sigurnošću ove novinarke, među kojima je i paljenje njenog privatnog automobila, a ni jedan slučaj nije okončan ni podizanjem optužnice a kamoli kažnjavanjem počinilaca. Beskonačno duge i neefikasne istrage svih ovih incidenata ostavljaju sumnju u ozbiljne namjere policije i nadležnog tužilaštva da efikasno zaštite život novinarke, a počinioce kazne. Također, nekažnjivost u slučajevima paljenja automobila i sigurnosnih prijetnji Nataši Milajnović – Zubac daje prostor za njihovo ponavljanje, zbog čega direktnu odgovornost ne snose samo počinioci već i trebinjaska policija i tužilaštvo koji dvije godine ne mogu ili ne žele okončati istragu i stvoriti zakonske pretpostvke za kažnjavanje počinilaca, a novinarki omogućiti siguran i dostojanstven rad. BH novinari i FMHL još jednom odlučno zahtijevaju od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Okružnog javnog tužilaštva Trebinje donošenje odluke o posebnim mjerama zaštite Nataše Milajnović Zubac, do donošenja tužilačkih odluka u istrazi paljenje privatnog automobila i svih drugih sigurnosnih prijetnji kojima je bila izložena ova novinarka”, poručuje se u saopštenju.

Nataša Miljanović Zubac,je žena koja je razotkrila uhapšene službenike države i od tada je imala mnogobrojne probleme.

“Samo miševi bježe i kriju se u zemlji. Nijedan kriminalac ili šef bilo koje sigurnosne agencije me ne može uplašiti, ma koliko bili moćni. Novinarska čast koja pulsira u našim srcima mnogo je jača od njihovog kriminala”, izjavila je Nataša Miljanović Zubac, novinarka RTRS-a i samohrana majka kojoj je godinama ugrožen život zbog istraživačkog rada na kriminalnim aktivnostima unutar policijsko-sigurnosnih struktura. Pogledajte njene izjave koje je dala u Danu uživo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!